Hvad er uskiftet bo?

Et forhåndssamtykke til uskiftet bo betyder, at en ægtefælles særbørn giver samtykke til, at den længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. At sidde i uskiftet bo betyder, at den længstlevende ægtefælle ikke skal skifte med førstafdødes livsarvinger.

Hos DinArv giver vi juridisk rådgivning om testament - herunder fremtidsfuldmagt vejledning, vejledning om samejeoverenskomst, børnetestamente, arv efter børn samt skilsmisse. Få hjælp til testamente regler og testemente generelt online hos DinArv
Hos DinArv giver vi juridisk rådgivning om testament - herunder fremtidsfuldmagt vejledning, vejledning om samejeoverenskomst, børnetestamente, arv efter børn samt skilsmisse. Få hjælp til testamente regler og testemente generelt online hos DinArv

Lad os finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dig

Skal vi tage direkte kontakt til dig? Benyt dig af formularen, og vi ringer til dig hurtigst muligt.​

Kan vi sidde i uskiftet bo?

Samlevende / kærester

Der er mange samlevende og kærestepar, der tror, at de kan sidde i uskiftet bo efter hinanden, hvis de bare har boet sammen i mere to år, eller har børn sammen. Dette er desværre ikke korrekt. Samlevende og kærester kan ikke sidde i uskiftet bo efter hinanden, da samlevende/kærester formelt ikke har formuefællesskab. Boet efter en afdød samlevende/kæreste skal derfor altid skiftes med afdødes børn.

Ægtefæller med formuefællesskab

For at kunne sidde i uskiftet bo, skal I være ægtefæller, og der skal foreligge formuefællesskab efter afdøde.

Er i gift på “normal” vis uden at have ægtepagt, eller har I oprettet en ægtepagt med skilsmissesæreje eller kombinationssæreje, så foreligger der automatisk formuefællesskab efter afdøde. I alle disse situationer kan I altså sidde i uskiftet bo efter førstafdøde, også selvom der er oprettet ægtepagt med skilsmissesæreje eller kombinationssæreje.

Hvis der er oprettet fuldstændigt særeje I jeres ægtepagt, så kan længstlevende ikke sidde i uskiftet bo, og boet skal derfor skiftes med afdødes børn.

Ægtefæller med børn uden for ægteskabet

Har den ene af jer, eller har I begge børn uden for ægteskabet, så kan I stadig sidde i uskiftet bo efter længstlevende ægtefælle. I jeres situation er det dog børnene uden for ægteskabet, der bestemmer, om længstlevende skal kunne sidde i uskiftet bo eller ej.

Børnene uden for ægteskabet kan underskrive et forhåndssamtykke, der giver den længstlevende ægtefælle mulighed for at kunne sidde i uskiftet bo. Et forhåndssamtykke sikrer, at afdødes børn ikke kræver boet skiftet, når deres forælder går bort.

Et underskrevet forhåndssamtykke kan i nogle tilfælde være forskellen på om længstlevende ægtefælle kan videreføre sit liv, eller om vedkommende må flytte fra hus og hjem for at skifte boet med afdødes børn.

Det er en god idé at få styr på dette i god tid, da et underskrevet forhåndssamtykke giver sikkerhed for længstlevende ægtefælle. Det er kun jeres børn uden for ægteskabet, der skal skrive under på et forhåndssamtykke, jeres fælles børn skal ikke give samtykke til, at I kan sidde i uskiftet bo.

Bør vi planlægge at kunne sidde i uskiftet bo?

Det korte svar er altid – JA. Det er altid en god idé at have styr på testamente og arv – herunder også at planlægge at kunne sidde i uskiftet bo som længstlevende ægtefælle. Selv om I har planlagt at kunne sidde i uskiftet bo, er det ikke ensbetydende med, at længstlevende skal vælge at sidde i uskiftet bo. At planlægge at kunne sidde i uskiftet bo giver blot længstlevende muligheden for at vælge det.

Hvis der ikke planlægges efter dette, så vil det i nogle tilfælde ikke være muligt for længstlevende at sidde i uskiftet bo. 
Vi anbefaler derfor, at I altid planlægger at kunne sidde i uskiftet bo. På denne måde er det længstlevende, der bestemmer om vedkommende vil sidde i uskiftet bo, og ikke børnene, der bestemmer, når den ene af jer er gået bort.

 

Kontakt DinArv, og få juridisk rådgivning

Hos DinArv er du altid garanteret kompetent, juridisk rådgivning, når du kontakter os grundet spørgsmål eller med henblik på at få mere viden om forhåndsamtykke til uskiftet bo. Hos DinArv foretages alt juridisk rådgivning af jurister, der er specialiserede indenfor alle aspekter af familie- og arveret. 

Du kan også læse mere om vores ekspertise indenfor testamentefremtidsfuldmagt, samejeoverenskomst mm.