Samejeoverenskomst

En samejeoverenskomst er en aftale mellem personer, der ikke er gift, men som ejer en fast ejendom sammen.

Det kan eksempelvis være ugifte samlevende, venner eller familie. Samejeoverenskomsten fastsætter klare regler for, hvad der skal gælde mellem ejerne af ejendommen, herunder hvordan eventuelle konflikter skal håndteres. Samejeoverenskomsten fastsætter også, hvordan samejet eventuelt skal afvikles, herunder hvordan udbudsprisen fastsættes.

Kontakt os og få rådgivning om, hvordan du sikrer dig selv bedst muligt, når du køber fast ejendom sammen med en person, som du ikke er gift med. Det kan have store økonomiske konsekvenser ikke at have en samejeoverenskomst både om fast ejendom eller samejeoverenskomst om sommerhus.  

Hos DinArv giver vi juridisk rådgivning om testament - herunder fremtidsfuldmagt vejledning, vejledning om samejeoverenskomst, børnetestamente, arv efter børn samt skilsmisse. Få hjælp til testamente regler og testemente generelt online hos DinArv
Hos DinArv giver vi juridisk rådgivning om testament - herunder fremtidsfuldmagt vejledning, vejledning om samejeoverenskomst, børnetestamente, arv efter børn samt skilsmisse. Få hjælp til testamente regler og testemente generelt online hos DinArv

Lad os finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dig

Skal vi tage direkte kontakt til dig? Benyt dig af formularen, og vi ringer til dig hurtigst muligt.

Opløsning af sameje

Både i tilfælde af at der er indgået en samejeoverenskomst om fast ejendom eller samejeoverenskomst om sommerhus, skal samejet opløses efter de aftalte vilkår. Uden en samejeoverenskomst skal samejet opløses efter de almindelige regler.

De almindelige regler for opløsning af sameje uden en samejekontrakt er, at alle beslutninger om samejet skal træffes ved enighed mellem parterne.

Hvis ikke der f.eks. er uenighed om, hvem der skal bo i samejet eller udbudsprisen, kan det resultere i en frivillig auktion, der kan medføre økonomisk tab. 

Har I brug for juridisk rådgivning om samejeoverenskomst om fast ejendom eller sommerhus, eller opløsning af sameje, er I velkommen til at kontakte os. Vi står altid gerne klar til en uforpligtende snak om samejeoverenskomst – og også rådgivning om testamente generelt, så I helgarderer jer. 

Samejeoverenskomst indhold

Hvad indeholder en samejeoverenskomst? Den kan indeholde mange forskellige vilkår, som for eksempel:

  • Hvordan er ejerforholdet fordelt mellem jer?
  • Har I indskudt forskellige beløb?
  • Hvordan skal boligudgifterne fordeles mellem jer?
  • Hvad sker der, hvis en af jer stopper med at betale boligudgifter?
  • Kan den ene af jer optage lån i sin andel af boligen?
  • Kan den ene af jer på eget initiativ udleje boligen til tredjemand?
  • Hvad sker der, hvis I har boet sammen i boligen og flytter fra hinanden?
  • Hvordan fungerer et salg fra en af jer til den anden?
  • Hvad sker der, hvis I er uenige om salgsprisen, hvis boligen skal sælges?
  • Hvad sker der, hvis en af jer afgår ved døden?
Se vores priser på samejeoverenskomst, testamente og vores andre ydelser hos DinArv. 
 

Hvorfor lave en samejekontrakt?

Det kan få store økonomiske konsekvenser ikke at tage stilling til samejets vilkår. Selvom begge parter er på god fod lige nu, kan det være en rigtig god idé at beskytte sig mod mulige konflikter.

Dermed er en samejeoverenskomst om fast ejendom eller en samejeoverenskomst om sommerhus et redskab til at få løst uoverensstemmelse hurtigt og fredeligt for at undgå store konflikter og kontroverser.

Hvis der for eksempel er uenighed, om hvorvidt en fælles bolig skal sælges eller ej, kan det få både økonomiske og tidskrævende konsekvenser. Konsekvensen kan være, at ejendommen ender på tvangsaktion, hvis ikke I kan blive enige.

Det skyldes, at begge ejere skal skrive under på at sælge boligen, før det er muligt. Er der uenighed, eller hvis en af parterne stopper med at betale, kan långiver i langt de fleste tilfælde opkræve betaling fra den anden ejer. Derudover kan man risikere, at sagen skal tages for retten, hvilket kan blive både dyrt og opslidende.