Livstestamente

Hvad er et livstestamente, og hvordan opretter du et livstestamente?

Et livstestamente har til formål at tilkendegive, at du ikke ønsker livsforlængende behandling, hvis du ligger for døden.

Vidste du: De fleste opretter et “normalt” testamente i forlængelse af et livstestamente. Dette kan startes online.

Gennem et livstestamente kan du sikre, at lægerne følger dine ønsker omkring livsforlængende behandling, hvis du ikke selv er i stand til at give besked herom.

Et livstestamente kan træde i kraft hvis:

  • Du er uafvendeligt døende, eller
  • Du erklæres syg i en sådan grad, at du aldrig vil kunne komme til at tage vare på dig selv igen fysisk og mentalt.

Livstestamente – hvem skal have besked?

Vi anbefaler, at du taler med dine nærmeste om oprettelsen af et livstestamente, så dine nærmeste ved besked herom. Det er samtidig en god idé at tale med din læge i denne forbindelse, så du får professionel bistand.

Hvordan opretter jeg et livstestamente?

Det er muligt at oprette et elektronisk livstestamente på borger.dk, og det koster 50 kr.

Livstestamentet kan altid ændres eller tilbagekaldes ved enten at skrive til Livstestamenteregistret eller ved at udfylde en elektronisk formular på borger.dk. Du kan benytter NemID, når du opretter dit livstestemente, og det er muligt at gøre det hele hjemmefra.

Testamenter sikrer fred mellem de efterladte (arvingerne).

Har du oprettet et ”normalt” testamente?

Ofte er det en stor beslutning at oprette et livstestamente, og vi danskere tager ofte tilløb til dette gennem længere tid. Når vi endelig får oprettet livstestamentet, så vælger de fleste også at oprette et normalt testamente.

De fleste opretter et normalt testamente, så de er sikre på, hvem der skal arve efter dem. På denne måde bestemmer de selv, hvem der skal arve i stedet for at lade arveloven bestemme, hvem der skal arve efter dem.

Du sikrer familiefreden med et testamente

Dem, der opretter et normalt testamente, sikrer, at de efterladte ved præcis, hvad afdøde ønsker med formuen, børn og ejendele. De efterladte kan på denne måde følge testamentet, når boet skal fordeles og det giver fred og ro mellem de efterladte.

Mange efterladte plejer at sige, at testamentet er den største gave, som de har fået af afdøde.

Vidste du: Hvis I bor sammen uden at være gift, så arver I intet efter hinanden uden et testamente?

Hvad kan et testamente hjælpe dig med?

Der er mange familiemæssige situationer, hvor et testamente kan være særligt vigtigt at oprette. Tænk derfor på mere end bare at oprette et livstestamente i disse situationer.

  • Fordeling af arven: Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal modtage arv samt, hvor meget hver arving skal modtage. Dog skal børn og evt. ægtefælle minimum modtage deres tvangsarv jf. loven.
  • Samlevende arver ikke hinanden. Der SKAL oprettes et testamente, hvis samlevende skal arve efter hinanden. Det er desværre ofte en misforståelse, at samlevende automatisk arver hinanden, hvis de har boet sammen i mere end 2 år eller, at de har børn sammen. Det gør de IKKE.
  • Særeje: Gennem et testamente har du mulighed for at tildele dine arvinger særeje med arven. Dette betyder, at skulle dine arvinger blive skilt fra deres ægtefælle eller kommende ægtefælle, så vil arven altid tilhøre dine arvinger. De skal aldrig dele med deres ægtefæller uanset, hvor mange gange de måtte blive gift og skilt.
  • Børn under 18 år: Har du børn under 18 år, så har du mulighed for at oprette et såkaldt børnetestamente sammen med dit testamente. Dette sikrer, at forældremyndigheden for dine børn overgår til dem, som du ønsker skal bringe børnene op. Uden et børnetestamente er det myndighederne, der vurderer, hvem der skal overtage forældremyndigheden efter barnets forældre.

Der er mange andre muligheder, som kan hjælpe dine efterladte, hvis opretter et testamente. Du kan f.eks. bestemme om længstlevende ægtefælle skal kunne sidde i uskiftet bo, om arven skal båndlægges, om udvalgte arvinger skal have fortrinsret ejendele og meget mere. Alle disse områder guider DinArv dig trygt igennem, hvis du vælger at oprette et testamente online hos os.

God samvittighed og gaven til arvingerne

Vi hører ofte mange sige, at et livstestamente er oprettet af egoistiske årsager, mens et normalt testamente er oprettet for at sikre og glæde deres nærmeste. Det kan virke som et hårdt postulat, at livstestamenter er oprettet af egoistiske årsager, men mange opretter rent faktisk et livstestamente, så de selv undgår at ende i situation, hvor de ikke selv kan tage vare på sig selv.

Der er heldigvis mange, der opretter både et livstestamente og et normalt testamente, så de både sikrer dem selv fra at ende i en situation, hvor de ikke kan tage vare på sig selv samtidig med, at de gennem et normalt testamente sikrer fred mellem deres arvinger.

Vi anbefaler, at du opretter livstestamentet online gennem borger.dk, og det normale testamente anbefaler vi, at du starter online hos DinArv.dk.

Vi har gjort det nemt og enkelt at starte testamentet online.

Sådan oprettes et ”normalt” testamente

DinArv har taget udgangspunkt i de bedste advokaters måde at udarbejde testamenter på. Med udgangspunkt i advokaternes måde at arbejde på, har vi udviklet et juridisk program, der er din egen personlige rådgiver online.

Testamente – Hvordan gør jeg?

Du svarer på 10-12 spørgsmål online.

Du modtager gratis rådgivning.

Du skriver testamentet under.

Vi er også klar til at hjælpe dig pr. telefon eller e-mail, hvis du har spørgsmål til os.

Når du opretter dit testamente hos DinArv, så vil du stillet 10-12 spørgsmål afhængigt af dine arveforhold. Når du er færdig med at besvare spørgsmålene, så kontakter vi dig for at tale dine besvarelser igennem med dig.

Testamenter hos DinArv er skræddersyet til dig, og vi tilstræber, at de fremsendes inden for 24 timer.

Du kan sikre dine arvinger ved at oprette et testamente