Fuldstændigt Særeje

Ønsker du fuldstændigt særeje i din ægtepagt eller i dit testamente? Sørg for at læse nedenstående før du træffer beslutningen!

Ægtepagt fuldstændigt særeje – Hvordan gør vi?

I svarer på 5-7 spørgsmål online.

I modtager gratis rådgivning.

I tinglyser ægtepagten

Hvordan får man særeje?

Det er muligt at oprette en ægtepagt med særeje gennem DinArv. Det tager 10-15 at starte ægtepagten, hvorefter I modtager gratis rådgivning. Ægtepagten kan efterfølgende sendes, hvis dette ønskes.

Tinglysning
Ægtepagten skal efterfølgende tinglyses på tinglysning.dk, hvilket koster 1.660 kr. i tinglysningsafgift.

Vi tilbyder, at vores jurister tinglyser ægtepagten for Jer, så I er I trygge hænder. Dette kan I bestille hos os, hvilket sikrer en god og hurtig behandling af tinglysningen.

I mange tilfælde er det bedst at oprette kombinationssæreje i stedet for fuldstændigt særeje, da kombinationssæreje stiller længstlevende ægtefælle bedst, når den første ægtefælle går bort.

Fuldstændigt særeje – forklaring

Fuldstændigt særeje betyder populært sagt; ”mit er mit og dit er dit”. Dette gælder uanset om man er i live, eller går bort.

Hvis du har oprettet fuldstændigt særeje i din ægtepagt, så vil du og din ægtefælle ikke skulle dele dit fuldstændige særeje, hvis I skulle blive separeret eller skilt. Hvis du går bort før din ægtefælle, så vil din ægtefælle ikke kunne sidde i uskiftet bo med jeres børn, når du har oprettet en ægtepagt med fuldstændigt særeje.

Fuldstændigt særeje er den mest rendyrkede form for særeje, hvor man skarpt forfordeler sig selv og sine børn. Dette går dog ud over ægtefællen, der vil modtage mindre arv, når man går bort.

Eksempel – fuldstændigt særeje

Anna og Peter er gift, og de har oprettet en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Peter har 2 mio. kr. i sit fuldstændige særeje. Peter og Anna har 1 barn sammen.

Skilsmisse/separation: Hvis Anna og Peter bliver skilt, så tager Peter hele sit fuldstændige særeje med sig ud af ægteskabet. Peter skal dermed ikke dele sit særeje med Anna.

Død: Hvis Peter og Anna ikke har oprettet et testamente, og Peter en dag går bort, så SKAL deres barn arve 1 mio. kr. efter Peter. Anna arver ligeledes 1 mio. kr.

Havde Peter og Anna oprettet kombinationssæreje i deres ægtepagt i stedet, så ville Anna have modtaget 1,5 mio. kr. i arv efter Peter. Deres fælles barn ville have modtaget 0,5 mio. kr. efter Peter. Anna ville i denne situation kunne sidde i uskiftet bo med deres fælles barn. Det ville i praksis have betydet, at Anna ville kunne leve videre med Peters midler uden, at deres barn skulle modtage arv med det samme.

Vi anbefaler i langt de fleste tilfælde, at kombinationssæreje vælges, når der oprettes ægtepagt. Ønsker du at tildele dine arvinger særeje med arven, så anbefaler vi ligeledes, at du vælger kombinationssæreje i stedet for fuldstændigt særeje. Kombinationssæreje stiller længstlevende ægtefælle bedst, hvilket ofte er afdødes ønske.

Opret en ægtepagt med kombinationssæreje. Det tager 10-15 minutter, hvorefter I modtager gratis rådgivning.

Skal man vælge fuldstændigt særeje?

Der er få tilfælde, hvor det kan være fordelagtigt at vælge fuldstændigt særeje frem for kombinationssæreje. Disse tilfælde er beskrevet i nedenstående.

  • Har du børn uden for ægteskabet, og ønsker du, at disse børn straks skal modtage deres arv, når du går bort? I så fald skal du vælge at oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Du skal dog være opmærksom på, at tildeling af arv til dine børn, vil give din ægtefælle mindre arv efter dig!
  • Hvis den ene af Jer har stor gæld, så giver det mening at oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Når I opretter en ægtepagt med fuldstændigt særeje, så beskytter I den af Jer, der ikke har gæld. Hvis I ikke opretter en ægtepagt, så hæfter I begge for gælden uanset, hvem der går bort først.

De fleste danskere vælger kombinationssæreje, hvis de ikke har ovenstående ønsker og behov.

De fleste opretter også et testamente

De fleste kombinerer oprettelsen af en ægtepagt med oprettelsen af et testamente. Effekten af en ægtepagt opnås oftest bedst, når der også oprettes et testamente. På denne måde er I sikre på, hvad der sker, når:

  • I er sikre mens I lever (ægtepagt).
  • I er sikre, når den ene eller begge går bort (testamente).

I er altid meget velkommen til at ringe eller skrive til os, så vil vi søge at hjælpe Jer på bedst mulig vis.

Opret testamente sammen med ægtepagten, så sikrer I hinanden bedst muligt.